Proud To Be Maatje 36!

Ola lieve lezers!
Dit artikel gaat over een ergernis en ook wel weird habit van de modeindustrie en modellenwereld. Meisjes en vrouwen die voor dik worden uitgemaakt terwijl ze maatje 36, 38 of 40 hebben terwijl maat 38/40 juist een maat is die het meeste voor komt en soms zelfs nog een maatje of 2 groter.
 (foto uit een shoot van 3 mei 2010, femketje©)
 
Zelf krijg ik wel vaker te horen vanuit modellenbureaus waar dan ook dat ik met mijn maatje 36 ‘te dik’ ben en dat ik maar eerst 10 kilo moet afvallen voordat ik terug kom. Het maakt dan niet eens meer uit hoe goed en professioneel jouw portfolio of loopje is, of welke en hoeveel ervarging je hebt. Pas je niet in een maatje 32? Jammer dan, maar de groeten!
Eigenlijk is het wel ziek om te weten dat bureaus het liefst meisjes en vrouwen hebben die eigenlijk helemaal niet vrouwelijk zijn. Maatje 32 (soms zelfs maatje 30!!) betekend; geen borsten, billen en heupen maar een stickfigure. Ik vind het daarom ook niet raar dat ik veel meisjes en vrouwen eetproblemen zie krijgen en zichzelf uithongeren om maar ‘geaccepteerd’  te worden door iemand die er ‘verstand’  van zou hebben. Die je na een maand misschien wel weer uitkotsen omdat je weer een kilo bent aangekomen of je niet meer de look hebt die ze zoeken.
 (kijk hoe moe haar gezicht er uit ziet, geen concealer op de wereld die deze wallen kan verbergen!)
Zelf doe ik naast modellenwerk ook een hoop werk achter de camera en persoonlijk vind ik het makkelijker en prettiger werken met modellen die wat vorm hebben, dan dat ik platte jongenslichaampjes met een meisjeshoofd er op moet schieten. Hoe kan een meisje of vrouw met een jongenslichaam nu echt vrouwelijke kleding  ‘ verkopen’  aan het publiek? En hoe kan een vaal en ingevallen gezicht (omdat een meisje of vrouw 10 kilo MOEST afvallen) nu een prachtige beautyshot creëren zonder er 3 keer met photoshop over heen te gaan?
Okay, misschien ligt het aan mij en het feit dat ik vind dat maatje 36 een mooie slanke maat is die makkelijk (net als Doutzen Kroes) mee zou kunnen lopen in de grootste shows. Maar waarom is het ideaalbeeld wat de laatste jaren voor vrouwen en meisjes in de modellenwereld en in de gewone wereld geldt zo ziek en onnatuurlijk? Waarom kan een prachtige vrouw met maatje 36 of meer niet mooi zijn? Vroeg was je drop-dead-gorgeous als Rubensvrouw, nu wordt je met maatje 36 of 38 al uitgemaakt voor fatsige koe en moet je maar op een streng dieet.
Ik ben al jaren bezig met modellenwerk en heb ook zonder bureau al een hoop dingen in m’n uppie weten te doen en presteren. Ik ga echt niet voor een ander 10 kilo afvallen waardoor ik een ongezond lichaam en BMI krijg en alle vrouwelijke vormen die ik heb verliezen voor iemand die je misschien over een maand toch weer de grond in trapt. Ik ben trots op mijn maatje 36 want ik weet dat veel vrouwen een moord zouden doen om ook eens in een broek maatje 36 te passen.
Wees blij met het lichaam wat je hebt, zeker als het een gezond lichaam is en voel  je er goed in, want als je je echt goed voelt in je lichaam (maakt niet uit hoe het er uit ziet!) straal je dat ook uit. En juist die uitstraling is veel mooier dan dat je ongelukkig bent en jezelf uithongerd voor een ander zijn/haar ideaal.
x femketje

Published by

femketje

contact: business@femketje.nl

25 thoughts on “Proud To Be Maatje 36!”

 1. Wat een mooi bericht, bravo! Prachtig om dit eens van een model te lezen.
  Ik mijn grootste maat is 44 geweest en nu ben ik een 38. Ik ben dus flink wat afgevallen. Ik weet dat ik er trots op hoor te zijn maar door al die maat-32 modellen/jury van HNTM voel ik me inderdaad nog steeds veel te dik. Een bericht als dit, van notabene een model, geeft me weer hoop ;)

 2. Heel goed artikel! Gewoon blij zijn met je eigen lichaam maakt niet uit welke maat je hebt. En als ze zeggen dat je te dik bent zijn ze gewoon blind!

 3. Ik had altijd een klein maatje 36, nu na mijn zwangerschap een kleine maat 38, en ik voel me er heerlijk bij! Eindelijk voel ik me zelfs meer vrouw dan ooit! Het wordt tijd dat de mode industrie dit ook eens in gaat zien, plat en mager zijn is voor mij inmiddels is not done!

 4. Tsja, de logica is ver te zoeken. Er zijn een stuk meer 'volle' vrouwen in de wereld dan van die gratenpakken en ik voel me er alleen maar ongemakkelijk bij als merken/ketens of warenhuizen alleen van die über-slanke popjes gebruiken. Dan ga ik vaak niet eens naar binnen.

 5. Ik erger me er ook dood aan. Ik was eens ANTM aan het kijken en zo'n meisje had een omtrek van 100 cm ofzo bij haar heupen, wat dus teveel was… Nou ik zit er RUIM boven, dus ik dacht gelijk 'ik ik ben dus een moddervet wijf blijkbaar..'. Ik snap ook niet waarom je een kleine maat moet hebben. Ik heb eens gehoord dat ze dat willen omdat de kleding dan mooi valt ofzo ??? maar dat is toch NET niet? Modeshows zouden van kleine tot grote maten moeten gaan met dezelfde kleding. Zo kun je zien hoe iets bij een bepaalde maat staat, want anders kunnen ze net zo goed een lopende band met kapstokjes voorbij laten komen als je het mij vraagt… Geen modellen voor nodig dan.

 6. Ik heb zelf maatje 34 maar om eerlijk te zijn zo dun ben ik niet ofso, en ik vind juist vrouwen mooier als ze rondingen hebben ipv zon plank

 7. Heel goed artikel! Ik vind het ook beter dat je gewoon vrouwelijke rondingen hebt, want zo is de vrouw. Een platte plank als model vind ik stukken minder mooi dan inderdaad gewoon maatje 36 :D
  x

 8. Props voor dit artikel! Je hebt helemaal gelijK! Heb zelf ook maat 36 en krijg reacties dat ik mager ben! Ik wil niet weten hoe ik eruit zou zien als ik maatje 32 zou hebben! Brrr

 9. Wat een heel mooi artikel! Het is ook vreselijk dat vrouwen altijd maar heel dun moeten zijn. Ze hebben geen vrouwelijke vormen meer, maar lijken bij wijze van op een kind. Echt erg. Het is wel waar dat je gelukkig moet zijn met wie je bent. En dat je blij mag zijn als je gezond bent. En dan straal je dat ook uit =)

 10. Helemaal mee eens Fem! Maar 1 ding niet: dat een maat het meest voorkomt betekent het niet dat het de gezondste maat is. Gezond is toch echt 36/38, 40 ligt op de grens en "een maatje of 2 meer" is eigenlijk niet goed. Hoog BMI enzo weetjewel ;-)

 11. Goed artikel, hulde! Zelf heb ik maat 46 en ik ben eens dmv S. Bakker (verschrikkelijk vond ik het) afgevallen, ribben, heupen, alles stak uit. Geen gezicht. Ik ben liever wat voller dan dat, het past niet bij mij. Ik ben ook van mening dat als iemand zich goed voelt, het niet uitmaakt wat de size is….
  groetjes LindaB

 12. Ik heb maatje 32/34 en vind mezelf nou niet echt onvrouwelijk ofzo. En ik trek me lekker niks aan van de reacties dat ik te dun ben =)

 13. @Silke het gaat er ook niet om dat normale meiden die maatje 32/34 hebben meteen tomboys zijn, het gaat om het feit hoe modellenbureaus werken en wat ze willen en dat ze 99% van de tijd meisjes en vrouwen zoeken die of het lichaam van een kind hebben, of er uit zien als jongens.

 14. @Charlotte ik zeg ook niet dat het een gezond of ongezond is, het gaat mij er om dat het grootste deel van eigenlijk de hele wereld een grote maat heeft dan 36 of 38. Het gaat er om hoe iemand zich persoonlijk voelt, maakt niet uit hoe groot of klein je broekmaat is ^^

 15. Catwalk modellen worden beschouwd als een soort klerenhangers en "horen" geen vormen te hebben, anders wordt het te veel werk om de kleren aan te passen. Fashion draait helaas ook om geld =(

  Over tevreden zijn met jezelf… Ik ben nooit tevreden met mijn looks en zelf vind ik dat ik 10 kilo kwijt moet, het probleem is dat ik mijn werk niet goed kan uitvoeren als ik tegelijk ga lijnen. Maar dat is mijn probleem =)))

 16. Heel mooi en goed geschreven. Ik ben het er inderdaad mee eens. Ik vind het gewoon heel erg jammer en verdrietig dat de mode wereld zo is. Waarom moet het zo mager? Dat maakt het allemaal minder mooi, en de kleding vind ik daardoor juist minder aantrekkelijk!

  Ik heb zelf maat 38, kleine 40. Ik herken soms wel moeite met mijn eigen lichaam, omdat ik het overal zie hoe dun (mager) de meiden tegenwoordig zijn. Nu zeg ik hiermee niet dat ik graag een 30/32 wil, maar soms wens ik wel dat het er allemaal wat beter uitziet, haha. Maar, hierdoor verhonger ik mezelf niet, en kan ik er makkelijk mee leven!

 17. goed geschreven hoor, ik ben het met je eens. ik heb zelf maatje 36 en ben niet lang, 1m68, daarom lijk ik stevig, maar eigenlijk valt dat heel erg mee!!! Ik ben ook wel eens voor dik uitgemaakt bij een castingbureau en je kan je voorstellen dat ik daar niet langer ingeschreven wilde staan. de groeten! ik sta nu bij meerdere castingbureaus ingeschreven en heb genoeg leuke opdrachten, dus fuck it, de mensen die je dik vinden! je moet je gewoon gezond voelen!!!!!!!!!!! dan straal je dat ook uit.

 18. Ik ben het wel met je eens! Ik heb zelf ook maat 36, maar voel me vaak toch wel "dik". Ik heb ook niet zoveel borsten, wel veel kont, dus ik ben erg onzeker enzo :P
  Laatste jaren ben ik vrij veel aangekomen omdat ik natuurlijk volwassen werd en de puberteit achter mij liet. Hierdoor voel ik me soms een beetje vadsig, het is niet zo strak meer allemaal.

  Maar soms heb ik het gevoel dat ik zo streng naar mezelf kijk omdat het tegenwoordig allemaal zo mager mogelijk moet… Helaas

 19. Wauw heel mooi geschreven, vind ook dat je volkomen gelijk hebt! Ik vind 't ook afschuwelijk maatje 32. Wie wilt dat nou?! Ik heb een tijdje 34 – 36 gehad. en vond mezelf al te mager! Laat staan 32!! ohgosh, ik snap die mensen echt niet ;).

  Liefs.

 20. Leuk artikel, ik heb ook maat 36 en merk idd in boutiques soms dat ik al de 'grootste' maat moet, die kleding bestaat gewoon maar tot 36, erg eigenlijk

 21. Goed gezegd! Ik heb maatje 34, maar ik ga niet huilen als ik een nieuw jasje in maat 36 moet kopen hoor haha

 22. Ik ben het echt helemaal met je eens ! :) wat een ge wel dige blog trouwens! ben nu al uren artikelen aan het lezen haha. ga zo verder!
  dikke kus van je collega Melissaaa xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//