Het Leed Wat Stoppen Met De Pil Heet.

Vandaag weer eens een lifestyle achtige column online. Even geen directe beauty maar het gewone leven. Het leed wat stoppen met de pil heet, iets waar ik op dit moment dik in zit en mee te maken heb. In deze column mijn ervaringen met “ontpillen” en alles wat daarbij komt kijken.

pilimg*bron afbeelding*

Om te beginnen even wat background info over mijn pil-geschiedenis. Ik begon met de pil op mijn 14e (in 2004 was dat) en kreeg toen die welbekende en zowat dodelijke Diane pil. ruim 8 jaar heb ik dat kreng geslikt (met de grootste reden om mijn acne op schouders en in het gezicht) te verminderen. Na zo’n 7 jaar de Diane pil te hebben gebruikt had ik het idee dat mijn acne problemen terug kwamen en dat de pil gewoon zijn werk wat dat betreft niet meer goed deed. Goed, ik stapte dus na 8 jaar over op de Yasmin pil, net voordat dat hele verhaal in de wereld kwam dat de Diane pil dodelijk was, *je hebt er vast wel van gehoord op het nieuws*. De Yasmin pil heb ik ruim een jaar geslikt en was, tevergeefs, ook niet wat voor mij werkte. Acne problemen werden erger en bleven ook erger, ondanks dat ook deze pil tegen acne zou moeten werken. Na Yasmin ging ik op advies van mijn huisarts over op de Microgynon 30, wat volgens hem een lichte pil was en hij hoopte dat hiermee mijn acne issues minder zouden worden. Het was meer een test om te kijken of mijn acne niet gewoon door die klote anti acne pillen veroorzaakt werd door de grote hoeveelheid hormonen en al die dingen. Maar nopes, bij deze pil werd mijn acne het meest erg ooit. Zelfs voordat ik aan de pil begon was mijn huid niet zo toegetakeld als die 6 maanden dat ik aan de Microgynon 30 zat. Ik was het beu, meer dan schijtbeu eigenlijk en stapte weer naar mijn huisarts. Ik had nog 2 opties: overstappen op weer een andere pil (de Yaz pil) of gewoon helemaal stoppen voor een tijdje en kijken wat mijn huid doet. Ik heb voor dat laatste gekozen, aangezien ik wel ff klaar was met die troep in mijn lijf. And so it started: Ontpillen als een malle.

Ik ben nu bijna 3 maanden verder en moet zeggen dat ik ontzettend opgelucht ben dat ik geen pil meer slik. Het voelt ook gewoon als een opluchting. Ik had al veel verhalen gehoord en gelezen van vrouwen die gestopt waren met de pil, om welke reden dan ook, die zich minder snel depressief of somber voelde na het stoppen met de pil. De lucht klaarde stukje bij beetje gewoon op. Het voelt niet meer alsof de hele wereld op mij rust, en ik voel me simpelweg wat gelukkiger en makkelijker in de omgang. De pil bevat een berg troep, hormonen die je moodswings geven en die andere emoties gewoon veel te veel versterken. Liet me bijvoorbeeld geen verdrietige film zien rond mijn monthly period want ik jankte alles bij mekaar of kon zwaar pissed off raken van stomme dingen. Het leven is niet meer zo zwaar als het altijd leek te zijn en ik voel me er eigenlijk gewoon prima bij. Ik heb er weer zin in!

De grootste positieve van het ontpillen was dus echt de wisseling van gemoedstoestand, helemaal niet snel depressed meer en gewoon blij met wat ik ben en heb. Wel moet ik zeggen dat mijn cyclus een beetje moeite heeft gehad weer op gang te komen, maar gelukkig werd ik wel weer aardig snel van zichzelf ongesteld. Yes! Alles werkt nog zoals zou moeten! :D Ik ben de laatste paar keren ook gewoon blij geweest ongesteld te zijn. Na jarenlang de pil te hebben geslikt kan het zijn dat je menstruatie erg lang uitblijft en ben je toch zo’n 6 maanden minimaal bezig om compleet “uitgepild” te zijn. Qua acne is het nog erg wisselend, maar ik ben dan ook nog maar 3 maanden aan het ontpillen en nog even niet klaar. In mijn gezicht is het voor een groot deel ontzettend rustig en fijn geworden, met af en toe nog een knoeperd van een face demon, maar bij lange na niet zo erg als het was met mijn laatste pil. Op mijn schouders is het van enorme schijven van ontstekingen naar kleine prulletjes gegaan, maar vertrekt de acne stoet ook een beetje meer richting mijn onderrug i.p.v. alleen mijn schouders. Nog erg gemengd dus, maar i will keep you posted zodra ik de 6 maanden zonder pil heb gehaald.

Naast al dit heb ik lichamelijk ook wat dingen gemerkt, ik merkte bijvoorbeeld gewoon wanneer ik op mijn vruchtbaarst was en ovuleerde. Super weird gevoel maar moet zeggen dat ik behoorlijk zin had om me voort te planten :’) (om het allemaal ff netjes te houden voor de wat jongere lezers) Nu ben ik nog een paar jaar niet toe aan kleine Femketje’s en Roytjes, dus safe sex is belangrijk. Ook wel weer erg leuk om verschillende dingen te proberen, tegenwoordig heb je wel 100 verschillende soorten condooms en al die dingen! Er ging een hele nieuwe wereld voor me open, maar dat is een ander column verhaal waard. Iets anders waar ik wel echt last van had was wat meer hoofdpijn, maar daar tegenover stond weer dat ik vrij weinig last had van het ongesteld zijn en ook korter ongesteld was dan ik ooit was geweest. Misschien veranderd dit nog naar mate ik langer zonder pil door het leven ga, maar tot nu toe is het zo voorbij. En dat terwijl ik altijd ontzettend ziek kon zijn van de ongesteldheid, en gewoon 5 dagen lamlendig was, lichamelijk en geestelijk.

1390601643329783

Deze column is best persoonlijk maar voor een goed doel. Ik weet dat er ontzettend veel meiden maar ook zeker wat oudere dames zijn die niet weten over het hoe en wat wat betreft stoppen met de pil. Ik wist er zelf ook vrij weinig van maar moet zeggen dat een bezoek aan je huisarts een must is. Ik heb de meest random vragen aan hem gesteld, hoe gênant ook. Daar is hij toch voor als huisarts!

Of ik ooit nog aan de pil begin, misschien wel, maar dan gewoon uit gemak van het geen zorgen te hoeven maken snel zwanger te raken, en precies te weten wanneer je ongesteld word. Misschien over een jaartje dat ik nog een gokje waag aan de Yaz pil, maar voor nu ben ik er even klaar mee en moet m’n lichaam zijn eigen ritme weer vinden, zonder overbodige extra hormonen.

Mochten jullie nog (persoonlijke) vragen hebben, stel ze gerust in de comments hieronder of stuur me een mailtje via info@femketje.nl.

x femketje

Published by

femketje

contact: business@femketje.nl

27 thoughts on “Het Leed Wat Stoppen Met De Pil Heet.”

 1. Wat goed dat je hier een artikel aan besteed! Ikzelf ben een paar jaar geleden gestopt met de pil na 20 jaar slikken en ook ik voel mij geestelijk anders. Mijn huid is beter geworden (duurde wel heel erg lang) en voel net als jij mijn ovulatie nu. Menstruatie is korter en minder heftig dan voor de pil terwijl ik dacht o shit nu stop ik en krijg ik die erge menstruaties terug zoals ze waren voor ik de pil slikte. Ik stopte omdat ik steeds pijn had en dat door de huisarts als schimmelinfectie werd gezien. Na 6 keer bij de huisarts te zijn geweest binnen korte tijd met steeds dezelfde klachten was ik het zat en ging naar de homeopaat waar ik al vanaf mijn 16 af en aan kwam. Die constateerde dat mijn slijmvlies dun en beschadigd was. Leek net als je met een vergrootglas zou kijken of er kleine sneetjes van een scheermes in zaten. Nu snapte ik mijn pijn. Dit kan dus komen door de hormonen die in de pil zitten icm langdurig gebruiken. Ook had ik met de pil stemmingswisselingen, geregeld micraine aanvallen en algeheel ongelukkig gevoel. Toen kwam de arts tot de conclusie dat ik moest stoppen met de pil. Minstens een half jaar. Zag er als een berg tegenop. Stoppen betekend niet meer exact weten wanneer je ongesteld bent, niet kunnen verschuiven van menstruatie en andere manier van veilig vrijen zoeken. Nu ben ik blij. De pijn was binnen paar maanden helemaal weg. Menstruatie ben ik zo aan gewent en idd er zijn zat manieren van safe sex. Nu wil ik dus geen pil meer.

 2. Dank je wel voor dit artikel, fijn dat je dit schrijft, ik wil ook gaan stoppen met de pil en al spelen erbij nog wat andere problemen mee, waardoor ik niet zomaar kan stoppen, ben ik erg blij te lezen hoe het bevalt en dat je je echt anders voelt. Dat is voor mij echt een extra reden om het snel in werking te zetten. Goed dat je dit bespreekbaar maakt, beauty zit immers ook van binnen en als je je fijner voelt nu je de pil niet meer ziet, zal dit ook verder aan je te zien zijn en te merken zijn…

 3. Een hele goede artikel, zeker voor dames in de twijfelzone van wel of niet stoppen met de pil. Ikzelf gebruik geen pil, heel vroeger wil en heb alleen maar voordelen van gehad, nu heb ik simpelweg de spiraal en deze bevalt me ook erg goed. Heel fijn dat het bij jou de goede kant op gaat.

 4. Toen ik jonger was heb ik de pil ook jaren geslikt en ook lang doorgeslikt. Maar de laatste 7 of 8 jaar ga ik pilvrij door het leven :D Ik gebruikte ook de micorgynon 30. Ik trek het gewoon niet meer om hem te slikken, ik word er altijd zo misselijk van! Ik wel altijd veel last van mijn menstruatie, ook zonder pil. Het blijft eigenlijk een beetje kiezen tussen twee kwaden voor mij. Ongesteld zijn sucks!!! ;)

 5. Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik ben zelf nog niet begonnen aan de pil, maar dat hou ik denk ik nog wel even zo tot ik een vriend heb.

 6. Wat goed dat je hier zo open over schrijft! Ik denk dat vanwege de problemen rond de pil de laatste paar jaren veel vrouwen (en natuurlijk ook meiden) eigenlijk wel willen weten hoe en wat rondom het stoppen. Ik ben echt benieuwd hoe het de komende maanden nog verder zal gaan met het ontpillen!

 7. Interessant om te lezen hoe het bij jou werkt. Ik heb net als jou ook heel lang de diane pil gehad en toen mee gestopt en nog 2 jaar een andere pil gehad, op een gegeven moment was ik constant ongesteld door die pil heen omdat hij te licht was. toen heb ik een spiraaltje genomen, wat een ideaal ding! Het zetten is geen pretje maar je bent dan wel 5 jaar verlost van alle drama en je hoeft je nergens druk over te maken. Het nadeel is wel dat ik nu weer een stuk meer acné heb gekregen. Je kunt dus niet alles hebben :P

 8. Goed dat je hier aandacht aan besteed Femke! Ik slik hem nu vanaf Februari, puur omdat ik 3-4 weken lang ongesteld was en dat was serieus geen pretje. Nu is het gewoon 4-5 dagen in de maand en dat vind ik prima. Wel bezorgd het een hoeveelheid troep hormonen in je lichaam waar ik wel last van heb gehad de eerste maanden. Je komt aan, krijgt hoofdpijn, maar op een of andere manier merkte ik ook wanneer ik het vruchtbaarst was en wanneer mijn eisprong was dat soort dingen.

  Bij iedereen reageert het anders. Ik heb hem nooit hoeven gebruiken voor acne. Ik heb dat nooit als een dilemma girl gehad.

  Vind dit artikel echt tof! Ik heb een onzeker buurmeisje over dit onderwerp en ik heb haar dit artikel aangeraden.

  Xxx

 9. Ik vind dit een heel goed artikel! goed geschreven!
  Ik ben al lang geleden gestopt met de pil toen we kinderen wilde en het is het beste wat ik had kunnen doen, ik merkte dat ik me lichamelijk beter voelde! mijn migraines namen met de helft af! en het voelt veel beter… Je moet inderdaad alleen wel goed opletten want je bent natuurlijk wel vruchbaar!

 10. Goed artikel! Ik kon ook nooit tegen de pil, chagerijnig en hoofdpijn. Bij mij hielp het wel goed tegen menstruatie klachten maar ach die neem ik maar voor lief inclusief pijnstillers ;) ik gebruik al vanaf mijn 21e geen pil mee, wilde vroeg moeder worden en na mijn tweede kind heeft mijn man zich laten helpen. Ik ga dus al 17 jaar pilloos door het leven, ideaal

 11. Goed dat je hier een artikel over schrijft :) Voor mij is het geen optie, zonder pil leven. Ben er op m’n 15de mee begonnen omdat ik soms 3 weken lang zwaar ongesteld was en dan weer 3 maanden niet. Héél erg vervelend in combinatie met school/werk. Ik neem de pil gewoon altijd aan één stuk door, volgens mij (en veel gyne’s) is dit het beste voor je lichaam. Je krijgt gewoon een constante dosis hormonen en geen terugval zoals in de stopweek en tenslotte werd de pil ooit ontwikkeld om ze gewoon altijd zonder stopweek te nemen. Voor mij werkt dit het fijnst, ik heb nooit klachten en hoef me nooit ergens druk om te maken. Natuurlijk zijn er mensen met een andere mening en daar ben ik ook heel benieuwd naar :)

  1. Oh dat wist ik helemaal niet! Ik was altijd zo’n weirdo die nooit langer dan een week door durfde te slikken, met de gedachte dat dat juist niet goed voor je lichaam zou zijn XD

  2. Mijn huisarts vertelde mij dit ook, dat de stopweek in de jaren 50 is ingelast omdat vrouwen anders de pil niet zouden gebruiken. Het was toen heel normaal natuurlijk om te bloeden eens per maand, en als dat zou stoppen zouden veel mensen de pil niet vertrouwen. Ik slik ‘m ook bijna altijd door.

 12. Dit is echt heel erg herkenbaar! Ik ben ook begonnen met de Diane pil en vlak voordat die zo slecht bleek te zijn, ben ik ermee gestopt. Ik ben even aan een andere pil geweest en inmiddels ben ik een jaar pil-vrij. Het duurde ook even voordat mijn menstruatie op gang kwam (ik heb een keer een cyclus van 70 dagen gehad), maar uiteindelijk kwam het wel goed op gang.

 13. Wauw, wat persoonlijk! Zit al een tijdje te twijfelen om te stoppen met de pil. Ik slik hem nu ongeveer 5 jaar. Heb geen last van acne of zo, maar wil gewoon stoppen met ‘troep’ slikken. Kan aardig chagrijnig zijn en dat wil ik mijn lieve vriendje niet aan doen. Natuurlijk wil ik voorlopig nog geen kindjes (ben net 23 en we wonen net samen), maar telkens seks met een condoom?…. hmm ik ben er nog niet helemaal uit….

  1. Misschien is een spiraaltje een idee? De kans is heel minimaal dat je zwanger raakt, en hij geeft maar een heeel klein beetje hormonen af. En je hoeft 5 jaar nergens naar om te kijken ;)

 14. Dit klinkt zo bekend! Ik slikte ook de Yasmin, ik had wel een hele gave huid daardoor. Maar ik was altijd chagrijnig, snel boos, mood-swings. Nu heb ik bijna 3 jaar een Mirena spiraal en ik voel me zoveel beter! Het enige is alleen dat ik nu heel snel puisten krijg, en een hele vette huid heb gekregen. Maar ik zou niet meer terug willen naar de pil of iets anders met hormonen.

 15. Wat een goed en eerlijk artikel! Ik slik zelf ook niet de pil en dat bevalt me goed! Soms is het natuurlijk vervelend dat je niet kan doorslikken, maar zo weet je wel weer dat alles werkt ;)

 16. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik ben sinds ik 17 was aan de Yaz pil, dit om mijn heel onregelmatige en toch wel heavy maandstonden beter onder controle te houden. Ik ben heel tevreden hierover. Toch snap ik dat je het even beu bent omdat die pillen allemaal niet werken voor jou.

 17. Wat een open artikel zeg, goed dat je hierover schrijft! Ik herken je verhaal wel.

  Heb zelf ook een jaar of vier/vijf de Diane pil geslikt (ook tegen acné) maar toen die slecht in het nieuws kwam ben ik overgestapt. Ben de naam van de pil kwijt (geloof ook Microgynon) en toen werd m’n huid weer verschrikkelijk. Toen weer terug naar Diane, en dat haalde ook niks meer uit. Toen geloof ik nog één andere geprobeerd, en daarna een paar maanden helemaal gestopt. Toen ging het langzaam aan beter, mede door een crème en ontsmet-spul voor m’n gezicht van de apotheek.

  In die tijd kreeg ik na een paar jaar weer een vriend (timing, haha) en toen ben ik weer begonnen, met Marvelon. Daar heb ik tot nu toe geen slechte ervaringen mee gehad. M’n huid is mooi en ondervind er verder geen nadelen van. Ben wel 1x erg depressief geweest in een stopweek, maar dat kan ook met andere dingen te maken hebben gehad. Sindsdien slik ik ‘m door op aanraden van de huisarts. Schijnt ook beter te zijn want dan blijven je hormonen constant of zo. Anyway, fijn voor je dat je je beter voelt nu! Deze comment is weer veel te lang, haha.

 18. Wat een open artikel! Ik slik al jaren geen pil meer en ben sinds een jaar ook gestopt met mijn nuva ring. Dit omdat mijn cyclus compleet overhoop lag (3 weken ongesteld, 1 week niet. En laat dat nu net de reden zijn dat ik ooit met de pil begon) en omdat ik al die hormonen in mijn lijf spuugzat was. Dus nu lekker zonder en inderdaad aan de condooms. Oh, en dat plaatje van die baarmoeder, veeg me op :’)

 19. Dapper dat je hier zo over schrijft. Jouw verhaal lijkt erg op de mijne. Ik heb al last van acne sinds ik 10 was, ik ben nu 25. Ik heb lang de Diane gebruikt, dat werkte goed tegen acne, maar ik kreeg elke dag zware hoofdpijn. Doen ik 20 was zat ik ook aan de microgynon. En toen werd mijn acne wel heeeel heftig. Nu gebruik ik de Yasmin, die werkt een beetje.
  Ik ben ook ooit een tijdje gestopt met de pil, wauw, ik had veel meer energie en alles. En ik werd zonder pil ook kort ongesteld :-P En met pil heel lang ongesteld en me grieperig voelen.
  Handig artikel! =)

 20. Ook ik ben gestopt met de pil! Alweer zo’n anderhalf jaar. Ik voel mij zoveel beter in mijn vel zitten sinds ik die hormonen niet meer binnen krijg. Precies wat jij zegt: het leven is niet meer zo ‘zwaar’. Ook het ontdekken van andere manieren van anticonceptie (100 soorten condooms haha) vind ik stiekem erg leuk. Helaas (maar wel goed om te weten) heb ik nu ook ontdekt dat ik een zeer onregelmatige cyclus heb. Voor nu misschien niet erg maar als ik later kinderen wil kan dat lastig worden.. al met al ben ik bijzonder blij met mijn keuze om niet meer te pillen!

 21. Dit is dus iets waar ik heel bang voor ben… Stoppen met de pil. Ik heb 14 jaar geleden 1 van de wat zwaardere pillen gekregen omdat ik werkelijk 3 weken ziek was van de 4 die in een cyclus zitten… Ik moet dus op advies van de huisarts de pil een half jaar doorslikken want schijnbaar kan mijn lijf mijn menstruatie niet aan….

  Ik (nou ja wij) ga binnenkort naar de huisarts omdat we hier wel toe zijn aan kleine W’tjes. Maar ik zie er best tegen op. Maar wie weet wil ik na die tijd wel nooit meer aan de pil ;)
  Bedankt voor je artikel!

 22. Ik heb ook ongeveer 10 jaar de microgynon gebruikt. Ik vergat regelmatig de pil in te nemen, waardoor ik op advies van de huisarts de nuvaring probeerde. Na 3 maanden ben ik daarmee gestopt, omdat ik er niet goed op reageerde. Toen ging mijn relatie ook uit en besloot ik even zonder anticonceptie door het leven te gaan. Het duurde bij mij echt 9 maanden totdat ik voor de eerste keer ongesteld werd, wat ik erg eng vond omdat ik soms bang was dat ik zwanger was.. Ik merkte dat mijn hele lichaam veranderde na het stoppen met anticonceptie.. Idd veel vrolijker en minder emotionele schommelingen, mijn huid werd ineens veeel beter, ik kreeg meer zin in sex en mijn haar werd dunner (wat ik wel erg vond). Toen ik na een maand of 10 een nieuwe vriend kreeg heb ik met de huisarts overlegd en besloten om een Mirena spiraaltje te laten plaatsen, omdat ik zo min mogelijk hormonen wilde maar een koperspiraaltje teveel negatieve bijwerkingen vond hebben. Ik ben nu bijna een jaar verder en ik ben niet meer ongesteld geworden en verder alleen maar positieve ervaringen ermee! Mijn huid is nog steeds rustig en mijn haar is weer aangegroeid. Je hebt wel een paar maanden soms krampjes of kleine beetjes bloedverlies (spotting) maar dit gaat weer over. Ik ben erg blij met mijn spiraaltje en wil nooit meer iets anders!

 23. Goed artikel. Ben pas ook overgestapt qua pil (i.v.m. pil uit de handel), dus slik nu Yasmin, ook i.v.m. acne inderdaad. Maar in de tussentijd (voor de wissel) ben ik een paar maanden gestopt en mijn huid was een hel (zie blog). Dus nu aan de Yasmin en binnenkort starten met behandelingen bij Skin Clinics in Zwolle.. :(

 24. Allemaal heel positief! Ik ben een jaar geleden gestopt met de pil na 17 jaar maar bij mij is het tegenovergestelde aan de hand! Sindsdien heb ik (op mijn 30ste) weer een tienerhuid! Gezicht en rug helemaal onder de puistjes en altijd, nooit ff rust. Ik ben ook al een jaar niet ongesteld geweest en ipv 1x per 2 maanden heb ik nu ongeveer 1x in de 10 dagen n migraine aanval! Ook mijn gemoedstoestand is ernstig verslechterd, voel veel angsten en ik ben veel depressief en dat is allemaal langzaam opgekomen sinds ik stopte met de pil. Ik ga dus weer terug aan de pil, niet om zwangerschap te voorkomen (man is gestereliseerd) maar om puistjes, migraine, depressies en angsten te verminderen en om mijn menstruatie weer op gang te laten komen. Ik dacht eerst dat ik in de vervroegde overgang zat maar na uitgebreid testen bleek dat niet het geval te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//