Tips & Tricks Om Te Solliciteren Voor Een (Nieuwe) Baan In Crisistijd.

Het is crisis, al een aantal jaar en het lijkt er voor de gewone werkende Nederlander niet makkelijker op te worden. Studeren wordt voor velen ook duurder en daardoor lastiger gemaakt en een bijbaan, parttime baan of fulltime baan vinden is al helemaal een drama. “Vertel mij wat!” is  het eerste wat ik keihard door de kamer roep wanneer er op het nieuws weer eens goed benadrukt wordt dat alles duurder wordt en de banenmarkt steeds kleiner door alle bezuinigingen. Vooral in mijn vakgebied (geestelijke gezondheidszorg, ja party peeps, ik ben een gediplomeerd maatschappelijk werker van origine ^^) hoor je niets anders dan bezuinigingen. Het is daarom ook geen verrassing dat ik na het begin van mijn zoektocht naar een extra parttime baan in februari 2012, nu nogsteeds geen baan heb kunnen vinden… at all, met welke doelgroep dan ook >.<

Maar in dit artikel ga ik het hebben over hoe je je hoofd hoog moet houden in deze lastige tijden als werkeloze en net gediplomeerde jonge vrouw of man. Even iedereen die werk zoekt een hart onder de riem steken en wat meer energie te geven om het niet op te geven.

Als eerste, erken dat je niet continu vrolijk rond kan lopen als je net als ik serieus al ruim 9 maanden op zoek bent. Voel je af en toe maar ff goed klote dat alles tegen zit en het leven op dit moment zuigt. Met nadruk op “ff”. Je moet, als je een baan wilt vinden, positief in je schoenen staan en een open kijk op de banenmarkt hebben. Ik weet hoe het is om afwijzing na afwijzing te krijgen met daarbij de raarste argumenten waarom ik niet geschikt zou zijn voor een baan, maar fuck it! Ik weet toch wel beter, jammer voor hun dat ze mij niet willen, their loss! Eet een groot stuk taart met een vriend of vriendin, bespreek het en raap daarna al je geduld en moed weer bij elkaar om verder te zoeken.

Kruip achter die computer, laptop, krant, smartphone of tablet en zoek! Vergroot je netwerk, maak een professioneel account bij LinkedIn, vraag rond bij vrienden en familie of ga simpelweg langs winkels of bedrijven en vraag brutaal of ze nog vacatures hebben. (op die laatste brutale ‘gewoon vragen’ manier heb ik ook mijn super leuke baan bij C&A gekregen) Mijn tip is, zeker als je langere tijd werk zoekt en niets kunt vinden in jouw werkveld, om verder te kijken naar andere soort banen. Zo werk ik ook alweer bijna 1.5 jaar bij C&A met veel plezier, terwijl ik eigenlijk gewoon maatschappelijk werker ben. Twee totaal andere banen maar ik vind beide ontzettend leuk om te doen. Ieder mens heeft meerdere kanten of banen waar hij/zij goed in zou kunnen zijn. Doe eens gek en waag een kansje op iets totaal anders, je weet maar nooit en misschien vind je dan wel je droombaan in een super gezellig team.

Krijg je een uitnodiging als reactie op 1 van je sollicitatiebrieven of emailtjes? Spring een gat in de lucht van blijdschap en zoek een goede sollicitatie outfit bij mekaar. Kijk naar de functie van de mogelijke baan en pas daar je kleding, make-up en haar op af. Ik ga vaak voor een beetje mascara, beetje peachy blush en een lipbalm. Mijn haren netjes in een hoge maar gezellige staart en ik doe een mooie goedzittende nette donkere jeans met blazer aan. Wel netjes maar niet al te formeel, je bent uiteindelijk een mens en geen robot (of ze moeten voor de baan een robot zoeken en je bent zo wanhopig, dan zou ik wel über strak in pak gaan of mezelf zelfs in aluminium folie wikkelen,… just kidding!). Zorg er daarnaast voor dat je CV er netjes uit ziet en dat je van te voren wat ins en outs over het bedrijf weet. Ook kun je online makkelijk wat sites vinden over welke vragen je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek (denk aan “noem 3 positieve eigenschappen van jezelf die je voor deze baan goed zou kunnen inzetten” e.d.).

Mijn laatste tip die ik alle werkzoekenden meegeef in deze woeste crappy banenmarkt crisis: Geef niet op! Ik ben voor mezelf allang de tel kwijt hoeveel afwijzingen ik heb gehad maar geloof me, het waren er VEEL. Eerlijk is eerlijk, natuurlijk heb ik af en toe een dip en kan ik me er zwaar klote door voelen dat ik na bijna 10 maanden nog niets heb gevonden, maar ik geef niet op en blijf lekker verder zoeken. En guess what, na een stuk of 100 afwijzingen heb ik a.s. vrijdagochtend wel weer mooi een gesprek bij een in mijn werkveld gevestigde instelling!

Wish me luck en ook jullie veel succes gewenst bij het vinden van jullie droombaan!

x femketje

PS: Doe jij al mee met de nieuwe winactie? Je maakt kans op €25 shoptegoed bij cadeau.nl!

Published by

femketje

contact: business@femketje.nl

15 thoughts on “Tips & Tricks Om Te Solliciteren Voor Een (Nieuwe) Baan In Crisistijd.”

 1. Het is toch altijf fijn te lezen dat je niet de enige bent in zo’n situatie! Vooral het zoeken buiten je werkveld is een aanrader. Je doet misschien niet de juiste ervaring op, maar je laat wel zien dat je wil! Daarnaast lijkt lekker thuis zitten en leuke dingen doen heerlijk, maar na ene paar weken begint ook dat goed te vervelen! En inderdaad niet opgeven, er is altijd wel een bedrijf dat op zoek is naar jou!

  Liefs

 2. Zit al 2 jaar in dit schuitje, omscholing gehad en zelfs na slagen voor omscholing geen werk kunnen vinden. Niet in mijn vakgebied (want, geen ervaring) maar ook niet in productie of schoonmaak. Dit komt ook omdat ik geen eigen vervoer heb en tsjah, een rijbewijs halen of zelfs lessen zit er niet in.

 3. Wow, 9 maanden zoeken is echt beestig lang. Ik heb gelukkig na 2 maanden zoeken werk gevonden als maatschappelijke. Wel een zwangerschapsvervanging, maar het is een begin. Ik wens je heel veel succes vrijdag! Ik zou wel (en dat is mijn persoonlijke mening) toch niet in een jeans gaan solliciteren. Een geklede broek is altijd ok, ook als ze in een leuke kleur is :)

 4. Wauw, dat is een lange tijd… 9 maanden! Echt respect dat je door blijft solliciteren!
  Ik wil je alvast heel veel succes wensen voor vrijdag!

 5. Wat een goede tips en wat goed om te horen dat je binnenkort uitgenodigd bent voor een gesprek. Ik hoop van harte dat het een succes wordt :)

 6. Ik weet een beetje hoe je je voelt.. Mijn vriend is ook een tijdje werkloos geweest en je wordt zo moedeloos van alles.. Zorgen om geld en hij had echt het gevoel dat hij gefaald had! Hopelijk komt het voor jou ook snel goed!

 7. Wat een goede tips! Ik heb zelf moeite met het zoeken van een bijbaantje, en heb nu een folderwijkje, maar dat verdient niet zo goed.

 8. Goed artikel! Ik zit nog op school dus ik hoef me voorlopig nog even geen zorgen te maken over mijn baan haha. Heel veel succes bij je gesprekje!

 9. Toen ik met mijn studie stopte -zonder dat ik mijn diploma had dus :s – was ik erg bang dat ik ook niet zo vinden. In het slechtste geval zou ik dan terug gaan studeren. Gelukkig was ik telkens op het goede moment op de goede plaats :) Na een maandje zoeken had ik een part time job (waar ik eigenlijk steeds fulltime werkte). Nadat ik daar een klein half jaar heb gewerkt vond ik onlangs een fulltime (en beter betaalde) job die me ligt. PARTY
  Hopelijk vind jij ook snel iets dat bij je profiel past! Succes!

 10. Het is momenteel echt een zooitje met het zoeken naar werk. Het lijkt alleen maar erger te worden =( Ook studeren wordt over een paar jaar alleen nog voor rijke mensen.
  Hoe was het vrijdag gegaan? Hopelijk dat je gauw iets zal vinden! En de tips zijn super handig! =D
  Wel fijn dat je gelukkig werk hebt bij C&A =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//