Stufi: Likes and Dislikes.

Als je naar het MBO, HBO of naar een universiteit gaat krijg je hier wel altijd mee te maken: studiefinanciering. In dit artikel ga ik het hebben over mijn eigen ervaringen met stufi en wat ik er goed en minder goed aan vind.
Als eerste vind ik het een goed initiatief, daar geen verkeerd woord over in eerste instantie. Als er geen stufi zou zijn zouden vele jongeren niet kunnen studeren dus voila. Goede kanten van stufi vind ik dat ze *gelukkig* onderscheid maken tussen thuiswonende en uitwonende studenten. Zou een beetje lullig zijn als je als uitwonende even weinig zou krijgen als thuiswonenden krijgen, toch? Ook is fijn dat ze kijken naar het inkomen van je ouders en of er nog meer kinderen in hetzelfde gezin zijn die ook nog studeren. Dit heeft namelijk invloed op de hoogte van jouw stufi.
 Aan de andere kant zijn deze twee laatste punten ook negatief in mijn beleving en ervaringen met stufi. Aangezien ze kijken naar wat je ouders een aantal jaar *2 jaar geloof ik* geleden hebben verdient, kan jij er dus niets aan doen als je stufi ineens €100 minder wordt dan het jaar daar voor. Ook het feit dat als je bijvoorbeeld net als ik een oudere broer hebt die ook nog studeert, en deze is eerder klaar met zijn studie dan jij, dan verminderen ze ook jouw stufi bedrag. Ik kreeg daar ook een maand geleden een heel erg happy bericht over… not……… Mijn stufi wordt hierdoor met €200 verminderd en wordt het voor mij nog lastiger om goed rond te komen aangezien ik ook met vaste lasten zit zoals huur, gas/licht/water. Nu woon ik wel al ruim 2 jaar samen, dit is alsnog een enorme cutback voor mij als student zijnde. 
Ook is stufi een gift die omgezet wordt in een lening mits je niet binnen 10 jaar je (of een andere) diploma behaald. Nu is 10 jaar wel een lange tijd en lijkt het me voor het grootste gedeelte studenten ook makkelijk haalbaar om binnen die tijd een diploma te halen, sommige mensen komen er alsnog mee in de knoei. Net zoals sommigen in de knoei komen met de lening die je nog extra aan kunt zetten *het totaal van deze lening moet binnen 15 jaar terugbetaald zijn* bovenop je basis bedrag die je als gift krijgt. Het verschilt per persoon hoe hoog je de lening per maand kunt krijgen/aanzetten *ze kijken naar wat je standaard krijgt en wat je ouders nog extra bij zouden moeten/kunnen betalen*. Je kunt dus niet ineens €2000 in de maand lenen, voor zulke grote bedragen moet je echt naar de bank zelf gaan om een aparte lening af te sluiten. Zelf ben ik helemaal niet voor leningen en doe ook mijn uiterste best om zonder lening het hoofd boven water te houden. Leningen kunnen namelijk erg in de weg zitten als je later een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen.
Maar even terug naar de positieve aspecten van studiefinanciering, want het is natuurlijk niet allemaal crappy. Als we kijken naar de prestatiebeurs kun je dus als je je propedeuse in 1 jaar behaald, extra stufi krijgen. Dit was ook in mijn geval zo aangezien ik die van mij ook in mijn eerste jaar HBO behaald hebt. Ik kreeg ongeveer €100 bovenop mijn basis om het maar even zo te noemen. Je propedeuse in 1 jaar halen heeft dus meer voordelen dan je denkt!
Ook omdat ze kijken naar wat je ouders een aantal jaar geleden verdiend hebben in een jaar, kun je dus ook ineens meer stufi krijgen als je ouders dat specifieke jaar minder hebben verdient dan het jaar daar voor. Maar ook zit er een positief aspect aan het feit dat als je broer of zus ineens weer gaat studeren, jij dus meer stufi krijgt. Wel kunnen ze het ook weer vlug van je afnemen als je broer of zus klaar is met studeren of stopt met de opleiding…. *wat ik nu dus vanaf augustus 2011 ga ervaren omdat mijn broer dan klaar is met zijn opleiding.*
Al met al, iedereen roept wel dat het niet meer uit maakt waar je vandaan komt als je gaat studeren. De overheid blijft naar je achtergrond kijken om te bepalen hoe veel studiefinanciering jij krijgt. En natuurlijk wordt inzet beloont als je kijkt naar de prestatiebeurs als je je propedeuse in 1 jaar haalt en als je binnen 10 jaar je (of een andere) diploma behaalt! 
x femketje

Published by

femketje

contact: business@femketje.nl

3 thoughts on “Stufi: Likes and Dislikes.”

  1. Bedankt voor dit artikel, ik ga over 1,5 jaar naar de universiteit, dan is dit heel handig om te weten!

  2. @Silva het kan wel zijn dat het dan alweer iets veranderd is hoor! nu de overheid toch bezig is met het proberen af te schaffen voor nieuwe studenten weet je nooit waar je aan toe bent >.<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//