Relationship Talk – Samenwonen.

Vandaag weer een nieuwe column wat betreft mijn Relationship Talk serie! Dit keer gaat het over samenwonen met je vriend/vriendin/partner en welke struggles je daar in kunt tegenkomen.

Birdcage!

Samenwonen, iets wat ontzettend leuk is maar ook iets wat enorm veel werk en energie kost wil je dat alles werkt. Zelf heb ik nooit alleen/op mezelf gewoond, ik ben meteen na het halen van mijn HAVO diploma op mijn 17e gaan samenwonen met Roy. Ik ging namelijk ook naar een nieuwe school (Hogeschool Zeeland in Vlissingen yeahh buddy!) en Roy woonde al in Vlissingen. We waren toendertijd al ruim 3 jaar samen en het was gewoon de meest logische volgende stap. Echt lang hebben we het er naar mijn weten niet over gehad. We gingen het gewoon doen en klaar. Ik moet zeggen dat ik het allemaal heel soepeltjes vond lopen. Mijn ouders deden er vrijwel niet lastig over omdat ik sowieso elk weekend nog naar huis zou komen voor de was (ja, ook ik ben student zonder wasmachine geweest, zelfs toen we al samewoonden) en natuurlijk ook voor de gezelligheid. Ik kom uit een groot gezin met 5 kinderen dus ineens maar met z’n tweetjes zijn was best wel een omschakeling. (Maar wel een hele leuke!)

Heel erg veel struggles hebben Roy en ik niet gehad qua samenwonen, het enige wat mij vooral wat moeite heeft gekost is het accepteren van zijn rommelige manier van leven, terwijl ik echt van orde en meer rust hou in huis. Ik ruim ook nog steeds elke dag zijn random door het huis verspreidde sokken en andere kledingstukken op, en ik neem het gehele huishouden op mijn schouders. Wat ik aanraad is om toch wel afspraken te maken over het wie wat waar wanneer zoals wie doet de was en wie maakt schoon, ruimt op, kookt, doet boodschappen enz. enz. Het is een punt waar ook ik op sommige momenten wel eens een beetje pissed off over kan zijn. Zeker wanneer ik na een hele dag poetsen en opruimen, een uur nadat Roy thuis kwam weer in een zwijnenstal terecht ben gekomen. Bij ons is het na ruim 6 jaar samenwonen vanzelfsprekend dat ik het voor het grootste gedeelte allemaal doe (des te leuker is het als hij mij ineens verrast met een compleet opgeruimde keuken en woonkamer als ik een avond weg ben geweest), maar wees er wel duidelijk over om akelige discussies, en misschien zelfs ruzies, te vermijden.

Een ander punt waar sommigen wat struggles in kunnen hebben is smaak. Jouw visie van de ideale woon- of slaapkamer kan totaal anders zijn ten opzichte van jouw wederhelft. Ik hou van strak en heldere koele kleuren met niet teveel poespas maar wel wat leuke kussentjes en schilderijtjes om het op te pimpen. Aan de andere kant is Roy van sfeerverlichting en de technische snufjes en denk ik ook wel dat we binnenkort op afstand bestuurbare gordijnen en de hele rambam hebben. Gelukkig zitten we qua inrichting en basic kleuren vrijwel op dezelfde lijn maar liggen onze prioriteiten wat dat betreft wel weer wat uit elkaar (ik vind een nieuwe bank of bed belangrijker en Roy koopt liever eerder een nieuwe TV). Maar ik moet me ook voor ogen houden dat ik niet zomaar een muur in de woonkamer fuchsia roze kan verven als verrassing, ook al vind ik dat super mooi: hij HAAT roze of andere meisjes achtige tinten wanneer het overheerst in het interieur.

Mijn final word: Bespreek alles, maak afspraken en hou het vooral leuk en gezellig. Een huis je thuis maken kan ook met verschillende smaken, kleuren, ditjes en datjes, zolang het in evenwicht is. Roy houdt van Boeddha’s, ik totaal niet maar toch staan er welgeteld 11 van in de woonkamer en kan ik gewoon mijn postercandy-poster met allerlei instagram foto’s aan de muur hangen, en staan er altijd wel wat nagellak potjes midden in de woonkamer op tafel. Het is geven en nemen, maar vooral veel lol hebben en mooie momenten beleven die je als herinneringen je hele leven bij je zult dragen.

Mocht je vragen hebben n.a.v. deze column of andere, schroom dan niet me een mailtje te sturen via info@femketje.nl, of laat het achter in de comments.

x femketje

Published by

femketje

contact: business@femketje.nl

10 thoughts on “Relationship Talk – Samenwonen.”

 1. Zitten zeker herkenbare stukken in. Ik woon nu 9 jaar samen en we hebben daar onze weg wel wat in gevonden allemaal. Toch blijven er wel strubbelingen, maar dat hoort er dan ook weer bij.

  Liefs Agneta

 2. Mooie column! Ik heb zelf ook een lange relatie achter de rug. Van men 14de tot men 18de tot ik verliefd werd op een ander. Zijn nu bijna een half jaar samen en enorm gelukkig met elkaar. Toch knaagt het ergens bij me. Ik denk veel aan men ex en mis onze momenten samen. Misschien kan je daar ook eens iets over schrijven? Hoe hiermee omgaan enzo… Bn beetje ten einde raad vrees ik :/

  1. Ik zal kijken wat ik kan doen voor je! Op zo’n jonge leeftijd al langere tijd samen zijn geweest met iemand is niet niks! <3

 3. O wat een heerlijk stuk! Bij mij en mijn vriend gaat het net zo! Alleen hou ik iets meer van een opgeruimde omgeving, ook in zijn huis. We wonen nog niet samen, maar in het weekend en in vakanties eigenlijk wel. Ik doe meestal de was, want als me vriend het doet, gaat het meestal fout. Zo kookt hij weer meestal en doet de vaat. En verder ruim ik met regelmaat de vuile kleren in huis op :P

 4. Ohhhh, ik heb ook een ict-er, drama die rommel, ook geen schuur of berging.
  But still love him.

 5. Tegen het einde van het jaar ga ik samenwonen met mijn vriend! :-) We zijn al meer dan 6 jaar samen en ook al enkele keren samen op vakantie geweest of twee weekjes alleen thuis geweest. Daardoor denk ik dat we een goede basis hebben! Afspraken moeten er zeker zijn en die zijn we dan ook nu al aan het maken. Sommige dingen zijn gewoon makkelijker met twee (een tweepersoonsbed opdekken, the horror!) en als ik sta te strijken terwijl hij even de stofzuiger gebruikt, zijn we samen sneller klaar om leuke dingen te doen dan wanneer ik zelf alles zou moeten doen, en hij op mij moet wachten bijvoorbeeld! :-)

  Gelukkig zijn we het daar wel over eens! Ik verwacht dus (hopelijk!) niet te veel problemen! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//